Barázdazárás

A tejfog és a maradó fog váltása ma már 5-14 éves korig is tarthat. Ez alatt az időszak alatt vegyes fogazatról beszélünk. Elég korán az iskoláskor elején kibújik minden oldalon a 6-os fog, melynek felszíne erősen barázdált. A barázdazárás kezeléskor ezt a felszíni, ám még egészséges barázdát töltjük fel. A beavatkozást preventív céllal, fúrás nélkül végezzük,hogy a szuvasodást megelőzzük.

Plakk festés

Felnőtteknél, gyerekeknél egyaránt végezzük, mely egy szemléltető eszköz a dentális plakk megmutatására. A plakk festők, tabletta vagy folyadék formájában használhatóak. Kimutatható a több napos lepedék, több hónapos fogkő és a pár órás ételmaradék lerakódása egyaránt. Gyermekek nagyon szeretik, mert vicces lilás színek jelennek meg a szájban. Felnőtteknél a fogmosási kontroll alkalmával nagyon jól szemléltet. 

Gyermekek fogtisztítása (Barna foltok kisgyermek korban)

Sok szülő nagy ijedtséggel fordul hozzánk, hogy gyerkőc még csak 3 éves de tele van az összes foga barna folttal. Ezt a
jelenséget a Kromatogén baktérium okozza és a gyermek fogán lévő lepedékben megtapadva láthatóvá válik. Akinek gyermeke van tudja,hogy a fogmosás téma nem könnyű!!! Erre is van megoldás.

Fogmosás elmélet és gyakorlat

Az elmúlt 2 évtized tapasztalata azt mutatja számomra, hogy igenis nagyon sokat számít a technika. Hogyan mossuk, hogyan fogjuk a fogkefét, miért így? Pácienseink egy szájhigiéniás elméleti gyakorlati oktatáson vesznek részt Andrea és Erika kolléganőnk segítségével. A fogkő, az ínyvérzés,az ínysorvadás a kezelések után újra jelentkezhet, ha szájhigiéniás szokásokon nem változtatunk. Bizton állíthatom, hogy a fogkő mennyiségének a lehető legminimálisabbra csökkentése nagyon sokat számít. A prevenció itt kezdődik minden korosztálynál.

Fogköztisztító eszközök alkalmazása

A fogmosás sok esetben kevésnek bizonyul a szájüregi problémák elkerüléséhez. A fogfelszínek bizonyos részei rendszeresen kimaradnak a napi tisztításból, mert nehezen elérhetőek. Ezen területekre alkalmasak, fogköz tisztító kefék, fogselyem, szájzuhany. Hogy ki, milyet, miért olyat vegyen, ez teljesen betegség és egyén függő. Rendelőnkben és a gyógyszertárakban ezek az eszközök megtalálhatók és beszerezhetők, használatuk helyes elsajátításában természetesen rendelkezésre állunk.

Depurálás, rendszeres kontrollal

Más néven fogkő-eltávolítás. A fogkő egy kemény, sárgás barnás baktériumtelep, mely nyálból, ételmaradékból, és ásványi sókból tevődik össze. Állandó gáztermelő baktériumok miatt rossz lehelet okoz. Bármilyen jó termékeket és eszközöket is használ fogmosáskor a páciens, a fogkő akkor is kialakul. A rendszeresen, azaz félévente, évente felkeresve rendelőnket ezt eltávolítjuk, így megelőzhető lesz, hogy komolyabb elváltozásokat okozzon, pl.: íngyulladást, ínysorvadást, hiszen mindezek  alapja a fogkő!!!

Depurálás nem rendszeresen

Aki ritkán jár fogászatra, mert semmi panasza, azoknál is előbb utóbb ínyvérzés alakul ki, melyet egy szájvízzel sokszor vissza lehet szorítani. Ettől még a probléma forrását nem oldottuk meg. Okozója az íny alatti fogkő, mely ugyan nem fáj, de a vérzés, ami az esetleges sorvadás első jelei, fellelhetőek. Ilyen esetekben is a jó eredmény elérése céljából  érzéstelenítésben történik a tisztítás.

Ínyvérzés,ínysorvadás fokozatai

 Az ínygyulladás nem fájdalmas, ezért nem mindig észrevehető. Néha pici vérzést lehet észlelni, de ezt alapvetően a szájvizek segítségével elnyomható. Ami persze nem a jó megoldás. Ha a folyamat tovább folytatódik, akkor szép lassan krónikussá válik és a begyulladt íny megduzzad és eltávolodik a fog oldaláról. Ekkor már 1-2-3- mm rés alakulhat ki , amit ínytasaknak hívunk(2.fázis) Az ínytasak kialakulásával szabad út nyílt a baktériumoknak, nyálnak, ételmaradéknak. A tasak nap mint nap megtelik, de tisztítani nem tudjuk, mert nincs mivel leérni a tasak aljáig. A tasak aljában elkezdődik a fogkő képződés ami napról napra vastagabb réteget képez a fogakon. Amikor az íny annyira gyulladttá válik hogy már nem tud ebben a közegben élni, visszahúzódik, összeesik és ekkor tapasztalhatja páciens az első érzékenységet a fognyakain melyről eltűnt az íny. A fognyak szabaddá válik, a páciens a mechanikai hatásokra, hideg meleg érintkezésével érzékenységet észlel. Sok esetben ilyenkor keresik fel először a szakembert.  Ha nem jut kezeléshez  kialakul a 3.fázis. Már nemcsak ínysorvadásról, hanem csontsorvadásról is beszélünk, ugyanis az íny és a csont együtt élnek, ezáltal a csont is visszahúzódik. Az íny csak követi a csontot. Innentől a folyamat sajnos nem tökéletesen reverzibilis, viszont kezelhető. Ebben a fázisban már íny alatt és íny felett is megtalálható a fogkő. Amennyiben még nem jut el fogorvoshoz a páciens vagy eljutott, de nem tájékoztatják megfelelően jön a 4. fázis amit már paradontosisnak hívunk .Ebben az esetben a fogak mobilissá vállnak, a papillák megszűnnek és furcsa alakú, hosszú fogakat láthatunk. Mindaddig, amíg találunk egészséges csontot és ínyt ami képes megtartani a fogat, addig tudunk segíteni megfelelő tisztítás és paradontális küret végzésével , természetesen érzéstelenítésben.

Paradontális küret fokozatai kezelési menete

A paradontális azaz ínybetegségek ma már sajnos nem csak a középkorúak és idősek betegsége. 16-20 éves fiatalok körében egyre több esetet kezeltünk az elmúlt években. Mit is jelent ez és miért alakul ki az ínysorvadás, ínygyulladás? Ha valaki évente jár fogkő eltávolításra sajnos abban az esetben is kialakulhat. Legfőbb okozója a fogkő,de szerepet játszik benne a táplálkozás, a napi rutin, a tanult  berögzült szájápolási szokások, a baktériumok a cigaretta az alkohol és a különböző általános betegségek. A paradontosis fokozatai a fog melletti ínytasakok megmérésével megállapítható: 1-2 mm tasakmélység esetén már észlelhető az ínyvérzés, fogmosás és étkezés alkalmával. Az esetek többségében a front fogak nyelvfelöli részén ennél mélyebb tasakra is fény derülhet a beavatkozás közben. 3-4 mm-es tasakmélység esetén minden esetben érzéstelenítésben végezzük a mélytisztítást. Több helyen fájdalmas lehet. Ebben az esetben észlelhetünk tapadásveszteséget és fognyaki érzékenységet is. 5-6 mm tasakok esetén már irrevezibilis a folyamat, de még mindig megállítható a betegség. Ilyenkor segít nekünk a Hyaluronsav melyről az előbbiekben már beszéltünk. 7mm nél mélyebb tasak esetén, már a fogak biztosan mozognak bizonyos területeken. A kürettálás és a fogkő eltávolítása mellett ebben az esetben, szükség van paradontális utógondozásra; plakk festésre, a front fogak sínezésére és laserek használatára.

A sínezéssel

időt nyerünk, hogy a fogak eltávolításnak időpontját kitoljuk, de a száj, az íny mégis egészséges legyen. Egy fehér színű anyag segítségével általában a 6 front fogat (fent-lent) egymáshoz sínezve stabilitást adnunk. Fontos kiemelni, hogy a napi fogköz tisztítás ebben az esetben elengedhetetlen. Minden szakaszban akkor mondjuk gyógyultnak a pácienst, ha 1 mm-re tudtuk redukálni a tasakjait és 2-3 héten keresztül plakk mentes!!!! A fenti beavatkozásokat minden esetben érzéstelenítésben végezzük .

Mindent megtettünk, de a páciens még mindig nem elégedett ,….fogai érzékenyek lettek hidegre melegre!! Nem elég szép fehér!!  Nem jó az összhatás!!. Mikor gyógyul vissza az íny a helyére? stb ….itt jöhet a hyaluronsav.

Hyaluronsav a szájon belül azaz, HYADENT AZ ÍNYREGENERÁCIÓÉRT

A hyaluronsav a természetesen sebgyógyulás elősegítője .A tisztítás után az íny tapadásvesztesége sajnos nem regenerálódik a legmegfelelőbben. Ebben az esetben az ínybe fecskendezett hyaluron-sav gyakorlatilag megnöveszti az ínyt és előidézi a tapadást. Továbbiak: GYIK

Fogfehérítés rendelőben, otthon, vagy kombinált

A mai modern világban már nagyon sok helyen elérhető a fogfehérítés. Rengeteg terméket kínálnak a reklámok az internetes magyar és külföldi oldalak is. A világ bármely országából már mindent meglehet rendelni egy bankkártya segítségével. Mégis több száz elvégzett fogfehérítés után azt gondolom, ha valaki hosszú távú eredményt szeretne,akkor tapasztalt szakemberre van szüksége, rendelői keretek között. A beavatkozás hatékonysága érdekében 2-3 alkalmas találkozás elegendő.
Mitől függ az idő és az anyag típusa? Nagymértékben függ a kortól, a fogak és az íny állapotától, a meglévő fogpótlásoktól és tömésektől. Fontos tudni az étkezési szokásokat és a szenvedélybetegségek is melyek szerepet játszanak a fogszín kialakulásában. És igen lehet fehéríteni akkor is ha valakinek van koronája.

Fogfehérítés otthon a leghumánusabb módszer, ami egy saját fogformára készített szilikon sínnel történik. Alacsony százalékos tartalmú anyaggal kezdve haladunk az egyre erősebb felé. Itt is akkor hatékony és évekig tartó a fehérítés, ha a megfelelő anyagot alkalmazzuk. A hidrogén-peroxid már mumusként terjed a köztudatban, hogy tönkreteszi a fogakat. Létezik peroxidos és peroxid-mentes fehérítés is.

Fokombinált fogfehérítés azon vendégeinknek ajánlott, akinek még sosem volt ilyen beavatkozása. Nagyon erősen sárgás színű fogak esetén a rendelőben és otthon is szükséges a fehérítés, ami pár hetet is igénybe vehet.

Összességében a fogfehérítésről érdemes tudni, hogy hihetetlen önbizalmat ad a páciensnek; újra szeretnek mosolyogni és nagyon büszkék fogaikra .Bizonyos szabályokat be kell tartani; színezékeket, kávét, teát nem szabad ez idő alatt fogyasztani.

Professzionális gépi és kézi polírozás

A hagyományos kézi polírozó pasztát már csak gyermekek esetén használjuk, a kellemes íze miatt és gyermekkorban nincs olyan erős elszíneződés még a fogakon hogy a gépi módszert alkalmazzuk. A gépi polírozás vagy más néven homokfújás általában a fogkő eltávolításakor esedékes. A fogak felülete sima ,fényes és világosabb lesz a felületi elszíneződések eltávolítása után. A beavatkozás fájdalommentes és 10-15 percig tart. Dohányos pipázó vendégeink látványos átalakulás látható.