Mivel foglalkozik a dentalhigiénikus?

A szó és a szakma is Amerikából indult el az 1990 es évek táján. Magyarországon 1995 óta képzik a klinikai fogászati higiénikusokat. A fő munkaterülete a kisebb fogászati kezelések elvégzése, fogkőeltávolítás, polírozás, homokfújás, lenyomatvételek, prevenciós programok készítése és bemutatása, instruálás, motiválás a megfelelő szájhigiéniai eszközök bemutatása. Végezhetnek barázdazárást gyermekeknek és a paradontális betegségek utógondozását. Másik fő területük a fogfehérítés melyet már szintén Önállóan végeznek.

Mi a dentalhigiénikus munkája, célja és hogyan dolgozunk a mindennapokban?

Fogorvosi ajánlásra dolgozunk, segítve ezzel a fogászati és szájsebészeti kezeléseket. Minden beavatkozás előtt a páciens egy professzionális fogtisztításon vesz részt mely által a nagyobb kezelések már tiszta szájban készülnek, ezzel elősegítve a sebgyógyulást és megakadályozva a vérzéseket. A fogpótlások vagy fogszabályzók esetén, esetleg fogsor, részleges fogsor használatakor a száj ápolása és az ehhez tartozó eszközök megváltoznak. Ahhoz, hogy hatékony szájhigiéniát tudjon a páciens fenntartani ezekkel az eszközökkel és használatával meg kell ismertetni Őket a fogászati kezelések legvégén.

Kisgyermeke még nincs 3 éves, de már pici, barna foltokat lát a fogain?

Megijedni semmi esetre sem szükséges a barna pici foltokat egy Kromatogén baktérium csoport okozza, ami pici gombostű fejnyi pontokat okoz a lepedékben. A szülők kívülről rögtön fogszuvasodásra gondolnak. Nem az!!! Egy egyszerű polírozással vagy szemcsés fogkrémmel, fogkefével lemosható. Rendelőnkben szívesen segítünk ennek eltávolításában, így picit ismerkedik gyermeke a fogászati közeggel.

Mit tehetünk a pici fekete fogcsonkokkal kisgyermekkorban?

Sajnos nagy mértékben a cukros italok, ételek és a nem hatékony fogápolás okozza,hogy óvodás korra a felső 6 fog gyakorlatilag egy barnás színű csonkká válik. Két lehetőség van: az egyik ha a gyermek együtt működő, hogy a fogakból eltávolított szuvasodás után, fehér színű anyaggal felépíteni a tejfogakat  és várni a maradó fogak előbújását .A másik lehetőség az eltávolítás és a helyfenntartó készülék használata. Semmiképpen nem jó megoldás, hogy úgy hagyjuk mert úgyis kiesik !!!! A kisgyermek szája tele van baktériummal évekig ami veszélyezteti a maradó fogak épségét, nem beszélve a szégyenérzetről és az ovis csúfolódásról.

Mi a helyfenntartó készülék? (fogszabályzás)

Abban az esetben használjuk, ha a maradó fogak előretörése előtt muszáj bizonyos tejfogakat eltávolítani. Azért fontos a tejfog megtartása a fogváltásig, hogy a maradó fog a megfelelő helyen a megfelelő szögben törjön elő. Ha a tejfog eltávolításra kerül a helyet fent kell tartani a maradó fognak addig amíg előbújik. Abban az esetben, ha ez nem történik meg biztosan komoly fogszabályzásra lesz szüksége a gyermeknek az összes maradó fog kibújása után. A helyfenntartó készülék kivehető és megfizethető, viselése nagyon egyszerű.

Mi a barázdazárás?

A tejfog és a maradó fog váltása ma már 5-14 éves korig is tarthat. Ez alatt az időszak alatt vegyes fogazatról beszélünk. Elég korán az iskoláskor elején kibújik minden oldalon a 6-os fog, melynek felszíne erősen barázdált. A barázdazárás kezeléskor ezt a felszíni, ám még egészséges barázdát töltjük fel. A beavatkozást preventív céllal, fúrás nélkül végezzük,hogy a szuvasodást megelőzzük.

Mit lehet tenni, ha már, mozognak a fogaim, de eltávolíttatni nem szeretném?

A fogak mobilitását a fogágy-betegség vagy más néven az ínysorvadás okozza. Az íny alatti és íny feletti fogkő eltávolítása után, polírozás és gyökérfelszínek lesimítása után történhet a sínezés. A sínezéssel egy vékony fehér hálós csík segítségével összekötjük a fogakat, így elősegítve a gyógyulást és a stabilitás elérését. (láthatatlan és fájdalommentes). A beavatkozással éveket lehet nyerni és megtartani bizonyos fogakat, de ez sosem lehet végleges hosszú távú megoldás.

Az ínyvérzés elmúlik a fogkő eltávolítás után, de nagyon hamar visszajön, miért?

Az ínyvérzést 90 százalékban az íny alatti fogkő okozza, mely sok esetben nem is látható és nem okoz fájdalmat sem. Ennek eltávolítása már fájdalommal járhat, ezért sok esetben nem történik meg csak a látható front fogak tisztítása. Ebben az esetben a vérzés csökken ugyan és a szájvizek is segítségünkre vannak, de a probléma okozóját nem szüntettük meg. Így pár hónapon belül a vérzés újra jelentkezik a régi íny alatti fogkő felszínére újra plakk, lepedék rakódik.

Valóban károsítja a fogakat a fogfehérítés?

Az általunk használt anyagok biztosan NEM. Évek óta használjuk saját magunkon és családtagjainkon kipróbálva. A fogfehérítés fejezetben részletesen beszélünk erről.

Miért van az, hogy néhol már nagyon olcsón is lehet fogat fehéríteni? Mi a különbség?

Semmiképpen nem szeretnék ellen kampányt csinálni azoknak a cégeknek, akik hihetetlenül olcsón ajánlanak fehérítést de,….sok- sok esetet láttunk az utóbbi években, akik komoly panasszal távoztak a bár olcsó, de fájdalmas kezelésekről. Mint minden dolognak az életben van egy befektetése, anyagok, eszközök, szakmai tudás, tapasztalat, megfelelő környezet és van egy haszna, amiért dolgozik mindenki. Szolgáltatást nyújtunk és elégedettséget várunk. Úgy dolgozunk, mind a felhasznált anyagok tekintetében, mind szakmailag, hogy mindenki elégedett legyen és ajánlások alapján pácienseink legyenek. A különbségeket összeszedtem ebben e pár sorban, de bővebben olvashat a fogfehérítés résznél.

Lehet érzésteleníteni a fogkő eltávolítást?

Igen, sőt egyre gyakrabban kérik a páciensek. A fogak sok esetben, alaphelyzetben is érzékenyek hidegre, melegre. Fognyaki kopás, sorvadás, régi pótlások, fogkopások miatt. Az ultrahangos gép hatására,( mely vizet juttat a szájba )még érzékenyebbek lesznek. A fogkő eltávolítása után ínynövekedés jöhet létre mely az érzékenységet csökkentheti. Amennyiben az érzéstelenítés mellett döntünk a kezelés 2 alkalmat vesz igénybe.

Mit jelent a paradontális küret és mire használjuk?

Egyfajta fogmegtartó kezelést jelent, az íny alatti elhalt szövetek kikaparását és az íny alatti fogkő eltávolítását. A kezeléssel az ínysorvadás, ínyvérzés és a fog mobilitás gyógyítható.